Multifocus

Multifocus is een methode ontwikkeld door Gitta & Lenneke Overmaat. Zij onderscheiden zes perspectieven (focussen), geïnspireerd door de Zes Denkhoeden van Edward de Bono, de Zes Niveaus van leren van Bateson en Dilts en de Kernkwadranten van Daniel Ofman.

Multifocus is een praktische methode die je leert om vanuit meerdere perspectieven naar de werkelijkheid te kijken. Ieder mens kijkt vanuit zijn eigen bril (focus) naar de werkelijkheid en die bepaalt wat je denkt en wat je doet. Als je je daarvan bewust bent en de kunst verstaat om van focus te veranderen, ben je effectiever en creatiever in de samenwerking met anderen.

Multifocus gaat uit van zes manieren van kijken die elk als metafoor een kleur hebben: wit = objectief, rood = subjectief, groen = creatief, blauw = analytisch, geel = positief en zwart = kritisch (gebaseerd op de Denkhoeden van De Bono). Elke focus kent zijn eigen rol: de onderzoeker (wit), de verbinder (rood), de criticus (zwart), de ondernemer (geel), de vernieuwer (groen) en de analyticus (blauw). Elke rol kent zijn eigen (gekleurde) waarden, kwaliteiten, overtuigingen en vaardigheden (gebaseerd op de Logische Niveaus van Leren van Bateson en Dilts). In de praktijk blijkt dat mensen meestal twee of maximaal drie focussen op de voorgrond hebben staan. MULTIFOCUS geeft je inzicht in je eigen wijze van kijken én biedt een praktisch handvat in de communicatie met anderen. Als je de kunst verstaat om open te staan voor de zienswijze van de ander en de bereidheid hebt om van zienswijze (focus) te veranderen, dan versta je de kunst van “multifocussen” en dat is Goud waard.

Multifocus is te gebruiken bij:

- Persoonlijke ontwikkeling (zelfinzicht)
- Teamontwikkeling (zelfinzicht en samenwerking)
- Organisatie ontwikkeling (inzicht in cultuurtype)
- Vergadering en overleg
- Visie- en beleidsontwikkeling
- Dienst- en productontwikkeling
- (Team)coaching, intervisie, functioneringsgesprekken
- Conflictbemiddeling, mediation en buurtbemiddeling
- Evaluatie en onderzoek

Bron: Multifocus Blog

Downloads

Video's

Op dit moment zijn er (nog) geen video's.

Materialen

Hier kun je de volgende materialen vinden:

- Boek: Lenneke en Gitta Overmaat (1986). Multifocus, anders kijken anders doen.