Groei Mindset

Uit onderzoek van de bekende psycholoog Carol Dweck blijkt dat er twee verschillende zelfbeelden of mindsets zijn die mensen over zichzelf en hun persoonlijke eigenschappen kunnen hebben: een bijna stabiele, vaststaande en onveranderlijke vaste-mindset (fixed mindset) en een niet vaststaande, maar juist ontwikkelbare groei-mindset (growth mindset).

Je mindset is overigens niet onder alle omstandigheden hetzelfde. Je kunt een groei-mindset hebben bij de ene situatie of taak en een vaste-mindset in een andere situatie. Zo kan het zijn dat je op school bij een wiskunde opdracht een groei-mindset had (‘leuke uitdagende puzzel’) en voor Engels een vaste-mindset (‘dat gaat me niet lukken en ik leer het toch nooit’). De mindset die je hebt, levert enorme verschillen op voor hoe je omgaat met uitdagingen, met tegenslag en met kritiek. Je mindset beïnvloedt ook je doorzettingsvermogen en hoe je aankijkt tegen het succes van anderen. Mensen met een vaste-mindset halen niet het maximale uit hun creatieve vermogen. Je belemmerende overtuiging wordt een self fullfilling prophecy, waardoor je je talenten onvoldoende benut. Voor mensen met een groei-mindset is creativiteit iets dat je kunt ontwikkelen. Je mindset is dus heel belangrijk, maar gelukkig zijn mindsets te beïnvloeden. Als je weet wat jouw mindset is, kun je deze bewust veranderen. Sommigen vinden creativiteit iets speciaals; iets dat bepaalde mensen hebben en anderen niet. Maar iedereen heeft een aangeboren creatief talent (nature) en iedereen kan dit verder ontwikkelen (nurture). Ons creatieve denkvermogen ligt niet vast, maar het is iets dat kan groeien. Het geloof in je eigen kunnen, het vertrouwen dat je creatieve ideeën kunt bedenken en de overtuiging dat je hier steeds beter in kunt worden: dat zijn hele belangrijke uitgangspunten bij innovatie.

Bron: Harry van der Schans (2015). iDNA, duurzaam leren innoveren.

Vaste Mindset: In de vaste-mindset geloven mensen dat hun intelligentie, talent en vaardigheden een gegeven zijn. Wie een vaste mindset heeft, gelooft dat je mate van intelligentie en creativiteit in principe vastligt. Je bent nu eenmaal zoals je bent en dit is niet te veranderen. Je doet daarom liever dingen waarvan je al weet dat je ze kunt, want als je fouten maakt, laat je zien dat iets te moeilijk voor je is. Je verbindt je identiteit aan je talent en vaardigheden. Falen betekent niet alleen falen in de taak, maar ook falen als mens. Wanneer er iets niet lukt, ga je op zoek naar externe redenen om je falen te verklaren.

Groei Mindset: In de groei-mindset geloven mensen dat hun intelligentie, talent en vaardigheden kunnen groeien door training, inzet en volharding. Wie een groei-mindset heeft, gelooft dat je intelligentie en creativiteit kunt ontwikkelen. Je ziet een uitdaging als iets leuks en iets waarvan je kunt leren. Je kunt het nog niet, maar door het te proberen kun je het na een tijdje misschien wel. Je koppelt je identiteit los van falen in een taak. Je ziet fouten maken als een manier om te groeien, omdat je van fouten kunt leren.

Bron: Carol Dweck & Nigel Holmes (2011). Mindset, de weg naar een succesvol leven.

Downloads

Een aantal artikelen zijn beschikbaar om te lezen en te gebruiken.

Ga naar Downloads

Video's

Hier kun je de volgende video's bekijken:

- Video’s Carol Dweck

Afspelen

Materialen

Hier kun je de volgende materialen vinden:

Naast de materialen die je kunt downloaden kun je ook materialen bij het De Bono Expertisecentrum bestellen.

- Flyers
- Boek: Carol Dweck & Nigel Holmes (2011). Mindset, de weg naar een succesvol leven.